26
Feb
2023

IOI Properties raih pendapatan RM1.36 bilion, naik 20 peratus

KUALA LUMPUR: IOI Properties Group Bhd mencatatkan pendapatan sebanyak RM1.36 bilion pada separuh pertama tahun kewangan 2023 (1H23), peningkatan sebanyak 20 peratus ketimbang RM1.14 bilion yang dicatatkan tahun sebelumnya.

Naib Pengerusi Eksekutifnya, Lee Yeow Seng, berkata peningkatan tinggi itu sebahagian besarnya disebabkan oleh penambahbaikan yang ketara di semua segmen perniagaan.

Katanya, keuntungan sebelum cukai (PBT) untuk 1H23 naik 136 peratus kepada RM1.16 bilion daripada RM493.6 juta, di mana segmen pembangunan hartanah kekal sebagai penyumbang terbesar kumpulan.

"Ini sebahagiannya disumbangkan oleh bahagian yang lebih tinggi dari keputusan usaha sama (JV) pada suku terakhir tahun kewangan 2023 (TK2023) termasuk pembalikan inventori yang telah diturun nilai sebelum ini.

"Selain itu, PBT yang lebih tinggi juga disumbangkan oleh prestasi kukuh yang dihasilkan oleh segmen pelaburan hartanah dan pemulihan segmen perhotelan dan rekreasi," katanya dalam kenyataan.

Mengulas lanjut Yeow Seng berkata, walaupun ketidakpastian mengenai ekonomi yang berterusan, hartanah IOI akan terus maju dalam semua segmen perniagaannya.

Katanya, ia akan disokong oleh peningkatan permintaan untuk penawaran produk yang luas dan pendapatan berulang dari pelbagai portfolio pelaburan harta tanah matang, serta meningkatkan prospek untuk sektor pelancongan.

"Ini akan memberi kami asas yang kukuh untuk memastikan pendapatan yang berterusan untuk kumpulan, " katanya.

Tambahnya, bagi segmen pembangunan hartanah, ia merekodkan jualan sebanyak RM926.6 juta untuk 1H23.

"Projek tempatan menyumbang RM796.6 juta, iaitu 86 peratus daripada jumlah jualan manakala projek luar negara dari China dan Singapura menyumbang RM130 juta, atau 14 peratus daripada jumlah jualan.

"Di pasaran Malaysia, jualan yang telah diraih sebahagian besarnya dari kawasan Lembah Klang, iaitu RM473.4 juta, yang diterajui oleh pembangunan bersepadu kami di Ioi Resort City di Putrajaya dan perbandaran kami yang matang di Bandar Puteri Puchong di Selangor.

"Manakala sentimen di Johor terus melonjak dengan jualan sebanyak RM305.5 juta, diterajui oleh perbandaran di Bandar Putra Kulai dan di Taman Kempas Utama," katanya.

Yeow Seng berkata, di tengah-tengah persekitaran luaran yang mencabar, segmen pembangunan hartanah terus menyaksikan permintaan yang menggalakkan untuk penawaran produk mereka, terutama bagi julat harga sederhana unit kediaman.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Voon Tin Yow, berkata pihaknya akan terus memenuhi keperluan pasaran dengan memastikan keberkesanan kos di sepanjang pembangunan kumpulan, yang membolehkan pembinaan rumah harga pertengahan yang kompetitif.

"Strategi kami adalah serampang dua mata, yang pertama untuk melancarkan produk baharu dengan margin yang mampan serta usaha bersepadu untuk menghabiskan inventori yang sudah siap dibina dengan memanfaatkan 'jenama kami yang dipercayai' dan kempen promosi yang terbukti untuk memacu jualan.

"Pelancaran '101 Happy Moments', kempen pemasaran yang besar dan inovatif yang merangkumi seluruh bandar kami, telah mengubah bilik pameran IOI Galleria kami menjadi hab yang menyeronokkan dan menarik untuk komuniti sekitar serta mempamerkan perkembangan terbaru kami," katanya.

Source: Berita Harian

Search